Over

Welkom op de blog van #DeRandvanhetLand; een hardloopproject waarbij ik samen met anderen een jaar lang hardlopend de grenzen verken van ons land, en van onszelf… We lopen daarbij over de grens met België, de grens met Duitsland én langs alle binnen- en buitenliggende watergrenzen van Nederland. Over het hoe en waarom van dit project lees je hieronder. Of lees het fraaie artikel in de Runner’s World van november. De verslagen van #DeRandvanhetLand-etappes vind je via de homepage. Live-foto-verslagen op Instagram, per etappe een video-timelaps via YouTube. De planning (en een overzicht van gelopen etappes) vind je hier.


Waarom?

In 2014 liep ik de OCC, de ‘beginnersversie’ van een van de bijzonderste ultratrails van de wereld, de UTMB. En het was bijzonder. Maar daarna kwam al snel de vraag: wat nu? Hoe verleg ik m’n grens in 2015? De échte UTMB? De Ironman op Hawaii? Een week non-stop rennend door de woestijn? Verder, hoger, sneller, extremer? Nee dus. Ik ga de grens fysiek niet verder verleggen. Ik ga op zoek naar de grens. Die van Nederland welteverstaan. Ik ga hardlopen op De Rand van het Land.

Huh, wat ga je doen?
In 2015 ga ik de gehele grens van Nederland af, hardlopend. Ik loop zo dicht mogelijk op de rand, met de GPS in de hand. Van Lauwersoog tot Arnhem, van Den Helder tot Hoek van Holland. Van zeeniveau tot het hoogste punt. Elke week gemiddeld een marathon, in totaal 2.500km. In korte en lange etappes. Relaxte stukjes of zwaardere uitdagingen. Ik neem er (in zo’n 60 etappes) een jaar de tijd voor. De ene keer op een zondagmiddag een marathon op het strand, een andere keer met trailvrienden een weekend op de heuvelachtige grens van Zuid-Limburg. Totdat ik elke kilometer grens (en de omgeving daarvan) verkend heb. Tot de laatste etappe, van 45 mijl. Another 45 miles to go, another 45 miles before I’m home.

Maar waarom dan?
Natuurlijk draait het niet alleen om de kilometers. En ook niet om het fraaie GPS-bestand dat ik ga opbouwen en de GoPro timelaps die ik ga maken. Het gaat vooral om de verhalen rond de grens. Verhalen uit het verleden en heden, van mensen die met me meerennen, van historici of schrijvers, de barman in de lokale kroeg, een boswachter, loopmaatjes of oud-topsporters uit een grensdorp. Verhalen in woord en beeld. Verhalen die ik ervaar of hoor tijdens het lopen, die ik tegenkom op een rustplaats of waarop ik stuit tijdens m’n vooronderzoek.

Ik weet het zeker; De Rand van ons Land barst van de mooie verhalen, en ik ga er hardlopend naar op zoek. Tijdens een gewoon loopje over een pelgrimspad, een nachtelijke run zoals de smokkelaars dat vroeger daar deden, op een dag dat er daar exact 70 jaar geleden gevochten werd, een tocht langs … ach, nu al teveel ideeën. Ik groeide op niet ver van de Duitse grens, studeerde en woonde nabij de Belgische grens en woon nu aan de waterrand van ons land. De fascinatie voor deze plekken is er altijd geweest maar nu is het tijd om het allemaal nog eens beter te gaan bekijken.

Doe je mee? 
#DeRandvanhetLand


De Rand van het Land is een initiatief van Anton-Jan Thijssen en Partij van de Sport.

3 gedachtes over “Over

  1. Volg je sinds het artikel van Anne-Merel. Wauw wat gaaf! En wat mooi om deze grens op te zoeken ipv altijd maar meer en verder de wereld in! Liefde voor je kinderen straalt van de foto’s en je artikelen af. Ik ben aan het terug lezen, ook mijn eigen grens tussen Hoorn en Enkhuizen. Inspirerend ‘project’! Ik hoop dat meer mensen je verhaal zullen lezen.

    Geliked door 1 persoon

    1. Dankjewel Margreet, voor je mooie woorden. Het hele stuk tussen Hoorn en Den Oever (m’n eerste 70km-etappe) staat in mijn Top 5, erg mooi daar, zeker door de afwisseling met mooie stadjes als Enkhuizen en Medemblik tussen al het dijk -en watergeweld.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s