Born to Run

Vooruit, nog een Top 5 vanaf De Rand van het Land. Geen bier dit keer, maar muziek. En dan niet het Top2000-lijstje dat ik een paar weken terug maakte met #DeRandvanhetLand in m’n achterhoofd maar wederom enkel toppers die ook echt ‘van de rand’ komen (en kwamen).

1. Broeder Dieleman / Zeeuws-Vlaanderen
De ontdekking van het jaar. Een paar maanden geleden zag ik ‘m voor het eerst, bij de boekpresentatie van Henk van Straten (ook warm aanbevolen overigens). In aanloop naar en tijdens het weekend Zeeuws-Vlaanderen luisterde ik uren naar Broeder Dieleman, inclusief een podcast waarin hij wandelend vertelt over z’n teksten en de streek. En toen kwam daarna ook nog eens Uut de Bron uit. Na het lezen van dit stukje is er eigenlijk maar een ding wat je moet doen. Alles van ‘m luisteren op Spotify óf een van de laatste unieke exemplaren van Uut de Bron kopen. Muziek waarbij je Zeeuws-Vlaanderen hoort, proeft en voelt. Een gevoel dat je overigens bevestigd krijgt als je daar rondbanjert, dus ook dat moet je gewoon eens doen.

2. Ede Staal / Noord-Groningen
Nog zo’n ontdekking. Natuurlijk kende ik Staal al maar ik leerde ‘m pas echt kennen en waarderen in aanloop naar en tijdens een mooie hardlooptweedaagse in Noord-Groningen, het door hem zo fraai bezongen Hoogeland. En ook hier geldt; wandel of ren je door de streek, dan voel je zijn muziek. En viceversa. De genietigheid, de stilte, de weidsheid en de zuinige levenslust met een vleugje depressie; een uurtje Staal komt hard binnen.

3. Rowwen Hèze / Noord-Limburg
Op een (halve) etappe-afstand van America groeide ik op. Net in Brabant, aan de Maas. ‘Aan de overkant’ Noord-Limburg. En het allerbeste wat Noord-Limburg heeft voortgebracht (naast het carnaval in Venlo en wat fijne vrienden) is natuurlijk Rowwen Hèze. Tientallen keren zag ik ze live, inclusief de legendarische jaarlijkse slotconcerten in hun hometown. Bij een groot deel van het land zijn ze vooral bekend vanwege hun feestnummers maar oh wat is de rest van hun repertoire fraai, gevoelig, en herkenbaar. Ga ze eens bekijken in een theater. Of, als je durft, bij het slotconcert…

4. Doe Maar / Brabant
Nog zo’n band waarmee ik opgroeide.  De mannen van Doe Maar wisten (voor het drinken, slapen, repeteren en optreden) mijn geboorteplaats Boxmeer regelmatig te vinden. Daarna is de liefde alleen maar groter geworden. Naast al het bekende werk van Doe Maar luisterde ik het afgelopen jaar ‘op de rand’ overigens ook veel naar het laatste album van Henny Vrienten; samen met Dieleman, Fresku en Typhoon de 2014/2015-albums die ik dit jaar het meest beluisterde, zo wist Spotify mij te vertellen.

5. André Hazes / Amsterdam
Amsterdam hoort, met de IJmeerkust, ook bij #DeRandvanhetLand. En dat is maar goed ook want in elk lijstje wat er bestaat hoort André Hazes. Het repertoire van Hazes komt niet alleen wekelijks, op vrijdag, uit m’n Spotify knallen maar blijkt ook perfecte hardloopmuziek. Met Hazes loop je nooit alleen. Met Hazes voel je wat hij voelt of denk je dat hij zingt wat jij voelt. Werkt het allerbeste langs de randen van het IJsselmeer of de zee. Maar ook op een eenzame avond in een dubieuze hotelkamer hield ie me gezelschap. Ik zal niet ontkennen dat ik het bij Kleine Jongen meerdere keren niet droog hield dit jaar.

Nou, dat was ‘m. Maareuh, begrijp me niet verkeerd met dit lijstje hè. Dit zijn niet ‘de beste platen van 2015’ (alhoewel Dieleman een kans maakt), dit zijn niet ‘de vijf beste hardloopalbums’ en dit zijn niet mijn favorieten artiesten allertijden. Het is de Top 5 ‘van de rand’. Alle vijf hebben ze een vaste (of nog vastere) plek in m’n playlists veroverd. Naast onder andere Bruce Springsteen, Luka Bloom, Beastie Boys, Jack Johnson, Queen, Foo Fighters, Golden Earring en Helene Fischer. Ik hoop dat de finishkroeg van zaterdag iets uit al die oeuvres zal draaien…

Deze blogpost is onderdeel van #DeRandvanhetLand; een hardloopproject waarbij ik samen met anderen een jaar lang rennend de grenzen verken van ons land, en van onszelf… Meer over het hoe en waarom van #DeRandvanhetLand lees je hier, alle verslagen via de homepage. Live-foto-verslagen op Instagram, videotimelaps via YouTube.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s