Brother from another mother

Dinxperlo. Omdat ik het een mooie plaatsnaam vond, werd het een start- en finishplek. Maar het bleek ook een bijzondere grensplek te zijn. Eén van de weinige plekken in Nederland met een straat waar de overburen in een ander land wonen. En de énige plek in Nederland waar Duitse burgers ingeschreven staan in een Nederlandse straat, maar toch echt Duits zijn. Het zijn van die wetenswaardigheden die je ook daadwerkelijk ‘ziet’ als je er doorheen loopt. Want hoe dichter bij de grens, hoe meer bewoners de grens benadrukken en willen laten zien in welk land ze wonen.

Dus net zoals in Baarle, liep ik ook in Dinxperlo óp de grens die ze met gele verf op diverse plekken hebben aangebracht. En net zoals in Kerkrade zag ik aan de type huisnummers en bakstenen maar zeker ook aan de vlaggen achter de ramen dat links Nederland was en rechts Duitsland. En alsof het toeval me een handje wilde helpen, zag ik ook nog rechts een busje van de Duitse Post de brievenbussen langsgaan, en links een Nederlandse postbode op de fiets z’n rondje maken. (Dat Nederland meer een fietsland is, zag ik later ook.). Dinxpelo is overigens niet alleen een grensdorp maar vormt met Suderwick ook een tweelingdorp. Zo noemen ze twee dorpen die samen een geografisch, sociaal en economisch geheel vormen maar waar een gemeente-, provincie of landsgrens doorheen loopt. Eén gebied, twee dorpen, één tweeling. Maar zelden eeneiig.

Flink rondkijkend, en hoppend van grenspaal naar grenspaal en van toeristisch bordje naar toeristisch bordje, rende ik na een tijdje het dorp uit. Wat volgde hoef ik eigenlijk niet met veel woorden te omschrijven. Groen. Rustig. Landelijk. Mooi. Een tikkie saai. Af en toe aan de kant voor een dorsmachine of een grote tractor. Heel soms een wandelaar of fietser. Maar verder vooral even ‘helemaal weg’. Een perfecte rustige start van de dag, wat ’s avonds zou immers wat meer hardloopgeweld en spanning volgen. Ergens halverwege Dinxperlo en Winterswijk maakte ik dit 360graden-filmpje. Een betere samenvatting van de etappe is er eigenlijk niet…

Deze blogpost is onderdeel van #DeRandvanhetLand; een hardloopproject waarbij ik samen met anderen een jaar lang rennend de grenzen verken van ons land, en van onszelf… Meer over het hoe en waarom van #DeRandvanhetLand lees je hier, alle verslagen via de homepage. Live-foto-verslagen op Instagram, videotimelaps via YouTube.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s