To infinity, and beyond!

“Ge bent nie wies” [Je bent niet wijs], aldus m’n vader toen hij voor het eerst hoorde over m’n project #DeRandvanhetLand; een hardlooprondje langs de volledige land- en watergrens van Nederland. Maar vorige week liet hij via m’n moeder weten (hij weigert zelf om te WhatsApp-en en mist daardoor de ‘familie-apps’): “Kei-mooi, Jantje moet schrijver worden”. Hoewel ik tevreden was met ’t stukje waar hij op reageerde, over Terschelling, weet ik dat ‘schrijver’ nog wel een tiental treetjes hoger is dan mijn geblog. Maar de woorden van m’n vader waren voor mij genoeg.

Ik moest er een paar keer aan denken toen ik de afgelopen twee dagen op Texel was. Een etappe die ik wilde gaan lopen ‘in de geest van Jan Knippenberg‘. Op dag 2 in m’n eentje het hele eiland rond (63km). De dag en avond ervoor een opwarmrondje en vooral mooie gesprekken en gezelligheid met Jan Knippenbergs zoon Mikel. Het vader-zoon-thema lag twee dagen lang op de loer. Maar hoe meer kilometers we liepen, en hoe meer Texels bier we dronken, hoe meer het verleden achter ons bleef en we in het heden en de toekomst kwamen.

Van het daadwerkelijk hardlopen rondom Texel, bleven een paar dingen me bij. Zoals het krakende rendiermos op het paadje dat Mikel zelf heeft ingesleten, op de heuvel naar de vuurtoren. Alsof je op kussentjes of verse sneeuw loopt. Het was op een plek waar ook het uitzicht op de paarse heides op z’n mooist was. Alsof ik door m’n lievelingsschilderij Cathedra van Barnett Newman liep. Toen ik net in Amsterdam woonde en m’n gedachtes wilde laten afdwalen, ging ik naar het Stedelijk, nam plaats op het bankje voor Cathedra en droomde weg. Op die plek voelde ik me goed, veilig, rustig. Op Texel hoef je niet naar een museum, daar groeien die plekken aan de rand van het pad. Soms een paarse gloed. Dan weer de zee, de eindeloze dijk, de schapen, de Slufter en de reizende wolken. En die ene Meidoorn. Deze foto maakte ik voor jou Mikel, toen ik er weer langskwam.

Terug naar die gesprekken met Mikel. Niet de zoon van de bijzondere ultraloper Jan Knippenberg, maar de zoon van een vader, zijn vader. We spraken over vaders. Die van ons, en in het algemeen. Hoe je relatie met je vader ook is, prijs jezelf gelukkig als je er überhaupt nog eentje hebt. En weet dat ie trots op je is (of was), wat je ook doet en hoe je ook leeft. De voetsporen van je vader hebben bijgedragen aan wie je bent. Maar je hoeft niet in je vaders voetsporen te treden om zelf gelukkig te zijn.

Of het bijzonder was, daar staan bij die geïmproviseerde schoenenkast die we ook zagen in deze must-see documentaire? Dat lijkt me duidelijk. Met de bommenwerpers die oefenen voor Syrië boven m’n hoofd, werd ik muisstil. Maar het leven gaat door. Hardlopen op Texel doe je niet ‘in de geest van Jan Knippenberg’. Dat doe je om te genieten van alles wat er nog is. Mooie mensen als Mikel, z’n moeder, en andere eilandbewoners. Die Meidoorn. Cathedra-gloed. De rust van De Cocksdorp en de duinen. En zelfs de Ed Kroket-sfeer van de Dorpsstraat in De Koog.

“De cirkel is rond”, schreef Mikel zowel in de heruitgave van het boek van z’n vader als afsluitend bij dit Zestig van Texel-verslag (beide leestips). Wat mij betreft is het eerste stuk van een nieuwe cirkel allang getekend. En twee cirkels naast elkaar? Juist. Diezelfde positieve oneindigheid die je voelt als je zittend onder die Meidoorn, en met de vuurtoren in de rug, over de paarse heide uitkijkt. To infinity…. and Beyond!


Deze blogpost is onderdeel van #DeRandvanhetLand; een hardloopproject waarbij ik samen met anderen een jaar lang rennend de grenzen verken van ons land, en van onszelf… Meer over het hoe en waarom van #DeRandvanhetLand lees je hier, alle verslagen via de homepage.

Een gedachte over “To infinity, and beyond!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s