Oh Schylge

Als je de boot afstapt, kijkt de Brandaris je stoer tegemoet. Al ruim 400 jaar onsterfelijk en onverwoestbaar. Een klein stukje verderop de kwetsbare kant van Terschelling. Het beeld van de vrouw die op de kade staat te turen. Wachtend op haar man, de schipper die nooit meer thuiskomt.

Twee dagen later weer dat contrast. Kick wordt 6. Hij mag kiezen wat we eten dus bij Hans & Grietje gaan zowel de poffertjes- als de pannenkoekenpan op het vuur. Om ons heen op het terras spelende, etende en lachende kinderen. Met hun ouders en opa of oma. Niemand die ’t opvalt, of het zich aantrekt, dat we al die tijd op 5 meter van een kerkhof zitten en genieten van de ondergaande zon terwijl de graven van de Families Swart en De Boer naar ons gluren.

Vandaag, rennend door de duinen en op #DeRandvanhetLand, wederom het leven en de dood. De fluitende vogels, de roepende meeuw. De weelderige struiken die het pad proberen te verstoppen, de zon en het water die alles laten groeien. Maar aan de kant van het pad de tientallen dode konijnen. Toxiemenogwat, of zoiets. Even waan ik me in Watership Down. Maar dan niet het bright eyes-gedeelte maar de scenes met het boze konijn en de bloeddoorlopen ogen. Een klein konijntje voor me op het smalle paadje is zo ziek dat ze niet meer kan vluchten. Ze hopt tegen m’n schoen. Ik durf haar niet de nek om te draaien, maar had haar een versnelde tocht naar de konijnenhemel gegund.

Op het strand alles nog extremer. Zoveel stilte dat ik me meer levend voel dan ooit. Een verdwaald spoor van een andere hardloper. Afdrukken van beesten. En de honderden krabbenhuisjes, leeggegeten door de vogels. Verderop een waar feestmaal. Een dode rob; zo groot als ik maar zeker twee keer zo zwaar. Z’n tanden zien er gevaarlijk uit maar weten de meeuwen niet meer te imponeren. Totdat ik dichterbij kom, pikken ze ‘m langzaam leeg.

M’n gedachten dwalen af naar 10km verderop. Waar gezinnen fietsend wakker worden en pubers zich nog eens katerend omdraaien in hun slaapzak. Daar wacht weer een dag strand, duinen en terras. Kleine stukjes drukte van mensen die nooit op deze enorme zandvlakte zullen komen. Die ook nooit zullen zien hoe mooi ook dit stuk is van Terschelling. Maar die de hardheid van de natuur ook bespaard blijft.

En dan is ie daar ineens. Terwijl ik naar ‘m kijk, lijkt het alsof Cat Stevens op m’n schouder staat te zingen. Morning has broken, like the first morning… Zielig kijkt ie me aan. Verdwaald? Verstoten? Gewond? Of gewoon wachtend op de eerste golf die ‘m meeneemt, terug naar de zee? Ik maak een foto, een filmpje en een praatje met ‘m. Ik ben helemaal alleen, bijna 41 jaar en betrap me erop dat ik met een kinderstemmetje en met waterige ogen met een klein zeehondje sta te praten. Hij antwoordt keffend met iets wat in het middenblijft tussen ‘ook hallo’ en ‘pleur op, ik ben bang voor je.’

Terschelling, je bent mooi. Van de drukke terrassen en de overbevolkte fietspaden, tot de verlaten duinen en het eindeloze strand. Moeder Natuur laat hier haar harde en zachte kant zien. Dat proef ik, met het zilt van de zee en het hardloopzweet nog op m’n lippen, bij elke slok Schoemrakker Brandaan die ik hier drink en de komende dagen nog veel ga drinken…


Deze blogpost is onderdeel van #DeRandvanhetLand; een hardloopproject waarbij ik samen met anderen een jaar lang rennend de grenzen verken van ons land, en van onszelf… Meer over het hoe en waarom van #DeRandvanhetLand lees je hier, alle verslagen via de homepage.

2 gedachtes over “Oh Schylge

    1. Dank! Ik heb het hele jaar heel Nederland rondgerend en daar waar mogelijk lokaal finishbier gedronken. De Brandaan (en Terschelling) staat daarbij zeker in de top 3. Heerlijk. Veel succes met het brouwen, hoor graag wanneer het ook in Amsterdam beschikbaar komt. En anders kom ik wel weer die kant op komend jaar 😉

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s