Op Marken

“Daar op ’t kerkhof rechts, daar ligt m’n opa.” Terwijl Erik nog herstelde van de kleine 40km naar en rond Marken, markeerde hij nog wat historische zaken van het voormalige eiland in de Zuiderzee. “Het kerkhof ligt op een terp, voor als het hoogwater werd. Maar omdat de kisten soms toch nog wegspoelden, zit er op de buitenkant van elke kist een schild met de naam van de overledene erop. Zodat ze de in het water drijvende kisten weer in het juiste graf konden plaatsen.” Een beetje macaber einde van onze tocht die een paar uur eerder bij het Muiderslot begon.

Op dezelfde plek als waar ik twee dagen eerder de eenzame marathon naar Lelystad begon, was het dit keer een stuk gezelliger. Erik, Timo en ik glibberden weg over het pad langs het Muiderslot, via de Westbatterij Muiden en de drassige Diemervijfhoek naar m’n eigen eiland aan het water: IJburg. Een hartelijk ontvangst van m’n twee mannetjes was de beloning. En terwijl we bij de andere Ajax- en sportgap Jonas ons water bijvulden, begon de zon aan de verdere opkomst boven het water.

Via de Oranjesluis, Durgerdam en Uitdam liepen we de dijk op naar Marken. Een paar uur lang hadden we de mooiste zonnige vergezichten over het water & Waterland. Nu kwam het toetje. Bij Marken aangekomen kwam de vooraf afgesproken vraag. “Hebben we nog energie voor een rondje buitenom?” Als we die vraag tien minuten later hadden gesteld, was Erik wellicht wél direct naar de haven gelopen.

unnamed-2Timo hoorde de vraag waarschijnlijk niet eens. Als een machine liep hij door. “In the zone.” Bij mij sloeg de runner’s high ook toe. Het gaf me de laatste energie om het rondje te voltooien. Via Het Paard van Marken en het laatste stuk ‘met de blik op Volendam’ kwamen we in de haven. De inmiddels al traditionele uitsmijter was meer welkom dan ooit. En Erik? Die kreeg langzaam weer kleur op z’n gezicht…

We did it mannen. Op naar de volgende. Erik is er de 11e etappe weer bij; 11,11km om 11.11u, op Carnavalszaterdag. Met een biertje achteraf bij de monniken van de Achelse Kluis. Monniken. Wist je Erik, dat het monniken waren die zich in de 13e eeuw voor het eerst op Marken vestigden? Heb ik jou mooi ook iets geleerd over dat zeer fraaie schiereiland dat altijd moet blijven zoals het nu is.

Het ‘live’ fotoverslag via Instagram vind je hier, de timelaps van de route hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s